5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 1. rész

5+5 dolog, amit tudnod kell a Plitvicei-tavakról – 1. rész
0 2656

Az Adria mellett Horvátországról a legtöbb turistának a Plitvicei-tavak jutnak az eszébe. Ez nem is meglepő, hiszen az egész évben nyitva tartó látványosság a legszebb hely, amit egy turista körbejárhat. Egy olyan természeti csodáról van szó, amit nem is igazán lehet leírni, mindenki maga kell átélje az élményt. Listánk minden olyan turistának szól, akik szívesen meglátogatnák a tavakat, legalább egy egynapos kirándulás keretein belül, a tengerpartról indulva, de azoknak is, akik úgy érzik, nem érdemes meglátogatni az olyan tavakat, melyekben még csobbanni sem lehet.

Miből van a tófenék?

A tavak gyönyörű színét adó tófenék travertinből van, ami egyfajta mészkő, mohák, algák és baktériumok kombinációjának lerakódásaival kiegészítve. A lerakódások meglehetősen lassan képződnek, évente körülbelül egy centimétert vastagodnak. Ez azt jelenti, hogy ha a tavakat életünk során kétszer látogatjuk meg, például 25 és 55 évesen, egész más kinézetük lehet. Meglehetősen érdekes látványt nyújt, ahogy a travertin lassan belepi a víz alatti fahusángokat és gyökereket, az idő múlásával pedig teljesen felismerhetetlenné teszi őket.

A turistákat millió sétaútvonal várja!

Minden turista kedvencei, az erdei túraútvonalak! A legnépszerűbb útvonalak mellett az elágazásoknál érdemes más útvonalakat is kipróbálni, melyek lerövidíti a sétát, de nem teszik szegényebbé az élményt. Természetesen akik kísérővel indulnak útnak, mindig az ő utasításait kell kövessék! A parkban sétaútvonalak, túraútvonalak és kerékpáros útvonalak is találhatók. Maguk a tavak csak egy kis részét képezik a Plitvicei-tavak Nemzeti Park élményének.

A Plitvicei-tavakat télen is érdemes meglátogatni!

Ugyan a turisták nagy része a nyári látogatást részesíti előnyben, a park télen sajátos sármmal rendelkezik. Aki jól időzíti a látogatását, és olyankor érkezik, mikor nagyon hideg van, megtekintheti a híres vízeséseket befagyott állapotukban is. Az egész látkép olyan, mintha megállt volna az idő – a szerencsés turisták pedig olyan látványban is gyönyörködhetnek, melyet nyáron eltakar a sűrű növényzet.

Csak természetbarátoknak!

Amint már említettük, a tavakban nem lehet megmártózni, felfrissülni, vagy baráti úszóversenyeket rendezni. Aki megpróbálja, előbb fogja elhagyni a parkot, mint azt tervezte. Ugyanez vonatkozik a növényekre és az állatokra is – el a kezekkel! A halászat, a vadászat és a gyűjtögetés tilos. A szigorú szabályoknak, és annak köszönhetően, hogy a nemzeti park már hét évtizede természetvédelmi terület, az állat- és növényvilág a mai napig megőrizte gazdagságát.

Hogy lehet átkelni a tavakon?

Ha nem úszhatunk, hogy jutunk át a tavakon? Nos, a park híres panorámahajója kirándulók tömegeit szállítja minden nap, a 46 méter mély Kozjak tavon, mely a Plitvicei-tavak legnagyobbja. Azok, akik nem szívesen hajókáznak, turistavonattal is körbejárhatják a parkot, a felejthetetlen élmény garantált! A jegyeket nem szükséges előre megvásárolni, nyáron azonban hosszabb várakozásra kell számítani.

A Plitvicei-tavak Trogir városából is könnyen megközelíthetők, 230 kilométert kell utazniuk a kalandvágyó turistáknak. Trogirból autóbuszos kirándulások során is ellátogathatunk a Plitvicei-tavakhoz, útközben pedig mesébe illő tájakon haladunk keresztül. Ha már ráuntunk a sós vízre és a napsütésre, kirándulhatunk egyet – az érintetlen természettel való találkozás, az erdei hűvös és a lélegzetelállító látvány megcsodálása után élményekben gazdagon térhetünk vissza Trogirba, ahol a nagyszerű napot megkoronázhatjuk egy kis esti csobbanással vagy egy finom vacsorával valamelyik vendéglőben.

Hasonló cikkek
Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt Kirándulás Trogirban – ide szökjetek el a tavaszi szünet alatt

Szívesen kimozdulnál már egy izgalmas kirándulásra, de nem tudod, hogy hová menjetek? Irány Trogir, ahol felejthetetlen kalandokban lesz részetek, miközben a pénztárcátok is örülni fog!

Bővebben
230
Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban Trogir ősszel – top 5 őszi kirándulás Horvátországban

Horvátország a csodás meleg időjárásáról, gyönyörű strandjairól és érintetlen tengerpartjairól ismert. Azonban Trogir és környéke sokkal többet tartogat, mint egy jó strandolást a nyári szezonban.

Íme, az 5 legemlékezetesebb kirándulás egy őszi nyaraláshoz Trogir környékén!

Bővebben
617
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
Trogir titkos kincsei – itt még tuti nem jártál
Trogir titkos kincsei – itt még tuti nem jártál

Trogir számos titkos helyet tartogat az ide érkezőknek. A jól ismert látnivalókon túl rengeteg érdekes helyszínt felfedezhetünk a trogiri nyaralásunk során. Most összeszedtük, hogy hová érdemes ellátogatni.

Olvasd el az iránytrogir.hu legújabb cikkét és ismerd meg Trogir rejtett kincseit!

 

2023.12.18.
Trogiri gasztrokalauz
Trogiri gasztrokalauz

Talán nem túl nagy meglepetés, de a tipikus, tradicionális trogiri ételek nagy része (a dalmát konyhához hasonlóan) a tenger gyümölcseire fekteti a hangsúlyt. Az ételek egyszerűen, gyorsan készülnek és igazán könnyűek és egészségesek. A friss hozzávalók – zöldségek, halak, fűszernövények – garantálják, hogy a trogiri mediterrán konyha felejthetetlen maradjon a turisták számára.

2019.02.20.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.